tirsdag 9. oktober 2012



Er undringen død?

Har levd et langt liv, vært vitne til utviklingen og tenker:

Vi blir alle født undrende.

 
En treåring sliter ut foreldrene med spørsmål om alt mulig. Når dør du mamma? Hvorfor kan vi ikke se Gud? Og det er ikke alltid barnet slår seg til ro med svarene. De vil gjerne vite hvorfor det er slik.

La oss ta et sprang av tid, til ungdomsskolen. - Hvorfor skal jeg lære dette? Svarene finner jeg jo på internett om jeg har behov for det. Læreren som hadde tenkt å foreslå en bok for de som ville vite mer om temaet, dropper det.



Hva har skjedd? Undringen er blitt borte. Barnet har lært seg av med å spørre. Synd. - Visdom begynner med undring, sa Sokrates.

Skolen er ikke lenger et sted for visdom. I dag drukner vi i data og informasjon. Men det er ikke det samme som kunnskap, ihvertfall ikke det samme som visdom. For å bli vis må du lære deg å stille spørsmål. Men slikt har man knapt tid til på skolen i dag.



La oss ta enda et skritt fram i tid



Studentene er blitt som papegøyer. De klipper og limer inn tekster. Tenker ikke over hva som står der. Tilbudene på internett er designet for papagøyeatferd. Slikt får oss ikke til å stoppe opp og tenke, men stadig klikke oss videre




Kom i hug en zen ordtak:

Når de mange er
redusert til En,
til hva skal den Ene
reduseres?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar