mandag 8. oktober 2012



Kutt alderspensjonen med 50 %, minst........

Statsbudsjettet er lagt fram og da kommer fokuset på trygdene som er en del av utgiftssiden.

Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber.
Slik lyser overskriften mot oss. De unyttige er en belastning. Våre 786.000 alderspensjonister alene tar hele 162 milliarder av den kaken. Resten går til sykepenger, avklaringspenger og noe uføretrygd.

Det er hårreisende
Sjeføkonom Shakeb Syed sier trygdeutgiftene er sløseri.


Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets er redd mandagens statsbudsjett vil legge enda mer press på norsk økonomi.


 -Det er hårreisende. Oljen og en sløsende velferdsstat har gjort det mulig å bære de enorme trygdeutgiftene. Men oljen vil ikke være like vekstdrivende for norsk økonomi i all tid. Petroleumsproduksjonen har falt de siste årene. Dette, sammen med eldrebølgen som vil inntre de neste årene og vare inn til 2060 vil gjøre det vanskelig, sier han, og la til:
- Hadde vi ikke hatt oljepengene hadde vi blitt nødt til å gjøre harde, riktige og viktige prioriteringer som hadde hindret den høye trygdeandelen. Vi har ikke råd til dette i det lange løp. Naturresurser varer jo ikke evig. Vi må ta støyten, og vi må begynne allerede nå.

Men hva vet vår kjære økonom i blå skjorte på kaikanten ved Aker Brygge hva som ligger bak disse tallene. Bare alderspensjon utgjør 162 milliarder, som fordeles på 786.000 personer i 2013. Den desidert største posten, og den vil vokse framover da vi blir stadig flere eldre. Skal vi "ta støyten nå" som han sier og begynne å kutte alderspensjonen? Det ville straks gitt "penere tall."

Treet er ribbet,
farge og duft er borte,
på grenen sitter økonomen
og gremmes over høye tall.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/10/08/bruker-370-milliarder-pa-loenne-13-millioner-som-ikke-jobber

http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2482070.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar