lørdag 22. desember 2012

Vi trenger å vite hvorfor vi feirer jul

Julen er en kristen høytid, vår viktigste høytid faktisk. Tidligere måtte foreldrene si fra dersom de ikke ønsket barna skulle være med julegudstjenesten i regi av skolen. Når har enkelte skoler innført en regel om at foreldre må melde fra dersom barna ønsker å være med på julegudstjeneste. Hva ligger bak en slik utvikling?

 Det norske samfunnet bygger på den kristne kulturarven. De kristne verdier ligger i bunnen for vårt samfunn. Denne arven har formet oss, uavhengig av om vi har en gudstro eller ikke. Barn som vokser opp i Norge, må få muligheten til å bli bli kjent med denne arven, også gjennom skolegudstjenester. Jeg har undret meg over utviklingen på dette område. Kan det være fordi enkelte mener dette kommer i konflikt med andre religioner enn den kristne i et land der stadig flere mennesker tilhører andre religioner? Det er i tilfelle en kortslutning. Mange land preget av flere religiøse retninger har erfart at det å kjenne hverandres religiøse tradisjoner og verdigrunnlag er særdeles viktig. Vi trenger mer innsyn i hverandres seremonier, ikke mindre. Vi må lære å kjenne og forstå hverandre. Kjenner vi ikke hverandres høytider og sermonier, er jeg redd vi blir mer fremmede for hverandre.

Årets familigudstjeneste julaften blir å stå ansikt til ansikt med juleevangeliet, en av mange fortellellinger som skapte vår humanistiske sivilisasjon. Slik vil min julaften nummer 63 bli svært lik de andre jeg har opplevd, heldigvis.

Ønsker alle en god og fredfylt julefeiring.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar