mandag 27. august 2012

Kroniske lidelser en epidemi

For 100 år siden var det tuberkulose, spedalskhet og infeksjonssykdommer som tok tusener av liv.. I dag dør de fleste av oss av kroniske, ikke-smittsomme ssykdommer som hjerte- og karsykdommer eller kreft. Mange får behandling for disse sykdommene i mange år før de dør.

Andre kroniske lidelser som er utbredt i befolkningen, er psykiske sykdom, muskel- og sjelettsykdommer, fedme, kols og type 2 diabetes.

- Vi kan nesten snakke om en epedemi av kroniske sykdommer, sier direktør Geir Stene - Larsen i Folkehelseinstituttet til VG. Han sier videre: Moderne medisin kan behandle stadig flere i den akutte helsesituasjonen, men er ikke i stand til å hindre det kroniske sykdomsforløpet. Derfor er moderne medisin bare delvis vellykket. For å redde flere liv og forlenge levealderen må vi godta at det blir flere kronisk syke.

Etter 30 år i arbeidslivet, med kun en ukes sykemelding og ingen egenmeldinger, ble jeg selv rammet av invalidiserende tinnitus med følgeplager. Fra å ha en jernhelse, en mann som kunne stå på dag og natt, havnet jeg i sekken kroniske lidelser. Det var en tøff opplevelse.

Det som slo meg var mangelen på forståelse av å sette folk selv i stand til selv å mestre egne plager. Det er som Stene Larsen sier slik at moderne medisin ikke er i stand til å hindre kroniske lidelser. Vi må av den grunn, i mye større grad enn hva tilfelle er i dag, ta i bruk den nye viten om den tette forbindelsen mellom kropp og sinn. Tenke nytt, legge til rette for og bistå rammede med kunnskap om mestring.

Det forskes en del på området. Jeg legger ved en artikkel fra en doktoravhandling som viser at pasienter mestrer kroniske lidelser bedre med opplæring.

http://www.forskning.no/artikler/2012/juli/326911

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar