fredag 10. august 2012


Barn av foreldre kroniske lidelser - stor risiko for angst, depresjoner

Om begge foreldre har kroniske smerter, har barna over dobbelt så stor risiko for å utvikle angst- og depresjonssymptoner, i følge en fersk Hunt- studie.

Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag (Hunt) er et samarbeidsprosjekt mellom Hunt forskningssenter, Nord Trøndelag fylkeskommune, Helse Midt Norge og Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Undersøkelsen viser at både gutter og jenter som har to foreldre med kroniske smerter, har over dobbelt så stor risiko for å utvikle angst- og depresjonssymptomer. Barnas psykiske symptomer kan føre til nedsatt konsentrasjonsevne på skolen.

Forskerne peker på at de ikke kan påvise årsaken til funnene, men mener de kan si noe om det basert på litteratur om emnet. Foreldre som lever med kroniske smerter, opplever at dette preger hverdagen for dem i mer eller mindre grad. Ungdommen vil gjerne vise hensyn, hvilket er en naturlig reaksjon, og de kan utvikle sympromer. I en familie med mye sykdom har alle en ekstra byrde, de blir mer eller mindre berørt av, sier forskerne.

I følge tall fra Hunt har en fjerdedel av befolkningen i Norge kroniske smerter.

Jeg tror denne undersøkelsen er viktig, fordi den belyser hvilke utfordringer kroniske lidelser kan ha for andre familiemedlemmene. Ikke minst kan den virke forebyggende om kunnskapen blir tatt alvorlig av helsevesenet, noe som i dag ikke synes å¨være tilfelle. I Norge har vi en meget god "blålysmedisin" , men stebarnet er forskning og innsats på området kroniske lidelser.

Adresseavisen har en større artikkel om emnet i sin papirutgave 10.08.12.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar