tirsdag 6. november 2012



Å lytte seg inn i situasjonen..

Jeg minnes en episode fra 60 tallet. Familien hadde fått sin første campingvogn, ikke ny, men godt brukt. Som vanlig lå vi fortøyd ved elvekanten på Hondstad i Surnadal. Det var slik vi tilbrakte ferien. Far ute ved elvebredden tidlig morgen og sen kveld.

Ved respatex bordet med stålbein satt mor med kaffekoppen og Norsk Ukeblad. Sjelden alene forresten. Bordet, eller rettere sagt mor, virket som fluepapir på folk. Jeg undret meg den gang over hvorfor mor var så populær og avholdt. I voksen alder gikk det opp for meg; hun hadde en utrolig høy EQ, emosjonell intelligens. Hun lyttet seg inn i folks situasjon. Det å føle seg sett og annerkjent er gjødsel og næring til folk som skaper motivasjon og gjør at folk yter mer. Men du må mene det, og det var her mor var unik. Hun mente det!

Jola Sigmond, som har høyere intelligens enn Albert Einstein (målt IQ på 192) ble en gang spurt av en journalist om vedkommende hadde høy IQ om han klarte å løse oppgaver Jola produserte. Jola svarte:

Det beror på definisjonen av IQ. Jeg har truffet mennesker i Kenya som overlever på savennen i seks måneder med tre kuer. Som finner mat og vann, og som vokter kuene mot ville dyr. Jeg ville dødd etter fire dager. Selv om det mennesket ikke kan en bokstav, så er han en skarp kniv i sitt miljø.

Jeg har stor respekt for utdanning og kunnskap, men jeg har like stor respekt for erfaringsbasert kunnskap. Det beste er når disse to smelter sammen, som min mor med folkeskole og Jola med sin IQ.

2 kommentarer:

  1. Er så enig...som min datter vil kalle det, "han har kanskje ikke høyest IQ, men han er gatesmart"...

    SvarSlett