tirsdag 17. juli 2012

To av fem unge føler seg ensomme

En undersøkelse utført for Røde Kors, publisert i Aftenposten, viser at 41 prosent i aldersgruppen 18 - 29 år er engstelige for å bli ensomme i i fremtiden, bare 24 prosent av de eldre i landet engster seg for det samme. Hva er i ferd med å skje? Vi blir stadig rikere på materielle goder, vi lever ut våre liv på sosiale medier og bor i et av verdens rikeste land.

Til Aftenposten gir professor Svenn Torgersen følgende svar: de unge opplever i større grad enn eldre et press om å være sosiale, populære og vellykkede. Når det ikke er tilfelle, føler nok mange at det er skamfullt. Han peker samtidig på at samfunnet må akseptere ensomhet som en naturlig del av livet. Og der er vi kansje ved selve poenget.

I dag er det ikke uvanlig å høre barn stadig gjenta at de kjeder seg. Kan knapt minnes at vi kjedet oss på 50 - 60 tallet. Det gikk i ett uten voksenkontakt etter skoletid. Jeg tenker; den gang hadde vi ikke organisert fotballtrening tre ganger i uka, ingen kulturhus, svømmehall, knapt penger til en kinobillett i måneden. Ikke var vi utenfor Norges grenser på ferie, teltur til Surnadal  med hele familien på seks i en lekk firemannstelt var standard. Kjede seg var et fremmedord som knapt rant ut av munnen. Er du sulten, så spis maten din. Er du trøtt så lukke øynene. Vi fant glede i det alminnelige.

Kan det være et tanke å lære våre barn å leve mer langsomt? Finne glede i det alminnelige.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar