søndag 8. juli 2012

Hva er suksess?

For meg er suksess evnen til å leve meningsfullt. Det er selvsagt svært individuelt, hva som utgjør en meningsfullt tilværelse. Men jeg tror en forutsetning må ligge der; vår livspraksis må ivereta og inkludere våre omgivelser.

Jeg tenker det er riktig å gi personlig suksess et slags moralsk ansvar. I det ligger at vår livspraksis ikke stadig må komme i konflikt med, eller skader våre omgivelser.

Selvrealisering og indivualisering  har en bakside som toner ned det moralske ansvaret. Med det følger at vi ikke tar vare på oss selv, våre medmennesker og våre omgivelser.

Vi har lett for i vår jakt etter selvrealisering å dømme andre mennesker. Vi ønsker å tro at vi har den fulle kunnskap om alle ting. Det vi lett glemmer er at vi ved å dømme andre også fordømmer oss selv.


I debattinnlegget under tar psykolog Olav Kvandal opp et tema der andre har lagt premissene for hva suksess er.

Mange har og har hatt en religiøs oppfatning av at kvinner bør jobbe, for enhver pris, koste hva det koste vil. Når noen bestemmer seg for å velge annerledes, på tross av feministmødre som har stått på barrikaden for å kjempe for deres rettigheter, for å ofre karrieren for å ta vare på barna sine, fordi det føles mest naturlig for dem, så blir enkelte møtt med fordømmelse. Det minner mye mer om religiøs fanatisme enn om respekt for andre kvinners valg.
http://www.dagbladet.no/2012/07/06/kultur/debatt/kvinner/likestilling/karrierekvinner/22450190/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar