torsdag 8. mars 2012

Skriv deg til bedre helse - skriving som egenterapi

- Skriv det av deg, sier folk. Det er noe jeg ofte har hørt opp gjennom tiden. Da jeg fikk tinnitus skrev jeg en bok; Stillhet - hva er det? En personlig historie om det å bli rammet av denne spesielle lidelsen. Jeg opplevde at det å skrive lettet presset og bidro til at jeg maktet å akseptere lyden.

Det er enkelt. Det er gratis. Og det er effektivt. Ny forskning har vist at det å skrive seg ut av problemer faktisk er mulig. Det kalles å skrive seg innover.

Det var den amerikanske professoren, dr. James. W. Pennaker ved Texas University, som på 1980 tallet begynte å forske systematisk på helseeffekten av det å skrive. Han fant at det å skrive på en spesiell måte virker som en "medisin" for mange lidelser, både psykisk og fysisk. Han utviklet en modell der basiskuren består i å skrive 15 minutter hverdag i minst fire dager om en følelsesmessig vanskelig situasjon. Gjennom 25 år har Pennebakers forskning blitt publisert i anerkjente tidsskrifter og nylig referert også i USAs mest prestifulle universitet, Harvald Medical School

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/writing-about-emotions-may-ease-stress-and-trauma

Resultatet er slående. Det oppnås en målbar helseforandring; færre legebesøk, lavere blodtrykk, mindre angst og stress, mindre medisinering, bedre almenntilstand.

Jeg har selv opplevd at det å skrive seg innover virker forløsende, både psykisk og som egenomsorg.

Del dette med andre venner, og be de igjen om å dele. Jeg ønsker kommentarer til mine innlegg. Egne erfaringer med temaet.


2 kommentarer:

  1. Da jeg fik diagnosen brystkreft for 10 år siden var en av mine første mål å skrive hele historien - liksom for å få det ut...jeg ville lave en hjemmeside med hele fortellingen.
    Så behøvde jeg ikke gjenta alt hele tiden - men kunne henvise til min side.
    Det var utrolig befriende å se hele min "sykehistorie" på trykk så og si. Så var den der - på nettet - og ikke inni meg mere.
    http://www.kroman.net

    SvarSlett
  2. Jeg har opplevd å få tilbameldinger fra andre også som sier det samme som deg. Det er ingen tvil om at det er mulig å skrive av seg enkelte ting.Takk fortilbakemeldinger. Jeg skal lese linkene du sendte over helga.

    SvarSlett