fredag 16. mars 2012

Bruk ikke tid på bagateller


Mange bruker unødig mye energi på bagateller.

Jeg passerte førti år før jeg forsto at jeg brukte for mye energi på bagateller. Noen ord fra en amerikansk filosof ble etter dette retningsgivende for meg og forandret i stor grad min livsførsel.

         Visdom
er å vite
hva man skal overse
          William James
             amerikansk psykolog og
             filosof (1842 – 1901)



Mange bruker så mye av sin energi på å bry seg om bagateller at de mister livets magi og skjønnhet av syne. – Hva i helsike har det å si om du skriver slutt med en eller to t`er ? Svenskene skriver det jo med en, sier Eggen i sin bok Godfoten. Jeg tror det er viktig å forsone seg med det ufullkomne. Behovet for det fullkomne, og ønske om indre ro, kommer ofte i konflikt med hverandre. Jeg har sluttet å tro at vennlige avslappede mennesker ikke kan oppnå topp resultat, men det tok lang tid å komme fram til den erkjennelsen.

Marte tok ut separasjon. Samlivet med Nils gikk ikke bra. Hun var ekstremt opptatt av å søke det perfekte, og var i tillegg en utålmodig sjel. Nils tok livet som det kom og var svært tålmodig. For Marte var det et stort nederlag å måtte skille seg, og hun hadde personlige problem med sin væremåte. Jeg hadde en del samtaler med henne og vi endte opp med følgende momenter hun burde jobbe med:

Hun levde livet som om det var en generalprøve på noe som skulle skje om kort tid. Men slik er det ikke. Hun hadde ingen garanti for å være i livet i morgen

Hun likte å ha rett det meste av tiden. Satt på spissen ble spørsmålet om hun skulle fortsette å alltid ha rett, eller bli lykkelig. Mange ganger utelukker disse to tingene hverandre.

Hun hadde en uvane med hele tiden å rette på andre. Sannheten er at vi alle hater å bli rettet på. Vårt største ønske er å bli hørt og lyttet til.

Hun hadde en trang til å kritisere. Når vi kritiserer andre, forteller det ingenting om vedkommende, det forteller bare om vårt eget behov for å kritisere. Det er en uvane. Det holder oss i gang og gir oss noe å snakke om

Hun ga seg selv svært lite slingringsmonn. Vår mest vanlige feil er at vi blir frustrert når vi ikke lykkes. Det viktigste er at du gjør så godt du kan og beveger deg i riktig retning.

Hun var opptatt av ytre prestasjoner. Vi bør legge vekt på det som virkelig teller. Definer hva som er meningsfylt. Lytt til følelsene dine, de forsøker hele tiden å fortelle deg noe, de fungerer som et barometer. Jeg har så ofte lyttet til magefølelsen at den er blitt min beste veileder.

Hun definerte, etter flere konsultasjoner med meg, en bagatell til å være noe som ikke betydde noe for henne om en måned. Hun innså at hun måtte velge sine kamp saker med forstand. Første utfordring fikk hun på jobben. Der hadde de en kaffeliste på spiserommet. Alle måtte etter tur trakte kaffe når de ankom arbeidsplassen. Det falt seg at hun kom på jobb og møtte en tom kaffekanne. Dette irriterte henne, og førte til nye plakater med skjerping av reglene. Disse opptrinnene ødela humøret hennes. Nå ble dette definert som en bagatell. Hun møtte den tomme kaffekannen med et smil. Det tok henne under et minutt å sette på kaffen. Hun rakk knapt å trekke pusten før varm kaffe lå i koppen og hun kunne starte dagen med godt humør.
          
 Husk at alt forsvinner ut i intet. Alle opplevelsene du har hatt i løpet av en dag, er over. Hver følelse, hver stemning, har gitt plass for en annen. Slik går livet sin gang! Du er selv ansvarlig for hvilke opplevelse du velger å lagre i kroppen din. Du må selv definere hva du mener er bagateller. Jeg anbefaler deg å velge en vid definisjon. Har du bestemt deg for hva som er en bagatell må du huske på å kaste den bak deg. Det kan bli mange armbevegelser i løpet av dagen, men det er verd det.

1 kommentar:

  1. Så helt enig i det du skriver...
    Det er også helt på linie med lærdommen i boken "Et Kurs i Mirakler"...

    http://www.mirakelkursus.blogspot.com

    SvarSlett