fredag 13. april 2012

Det hjelper ikke å sparke de som ligger nede

I den senere tid har en debatt om NAV blitt kokt sammen til en suppe av sosialstønad, dagpenger, avklaringspenger, sykdomsfravær og uføretrygd. Kategoriene utviskes, alt kastes i samme gryte og kokes til en ugjenkjennelig grøt. Fullstendig kunnskapsløst.

Under overskriften vil kreve mer av de trygdede  gikk Erna Solberg i påsken til frontalangrep på sosialmottakere, hun ville ha arbeidsplikt og satser helt ned til 70 kroner dagen. I samme artikkel sauser man sammen annen form for trygd og avklaringspenger og viser blant annet til det høye antall uføre vi har i Norge.

Mathilde Fasting i tenketanken Civita uttalte nylig at hun mente trygdede innretter seg, for å få større ytelser. Du skal ikke lete lenge for å finne lignende uttalelser som sparker de som fra før ligger nede.

Professor Rognvaldur Hannesson ved NHH til VG: Utgifter til uføretrygd og tidlig pensjon har eksplodert i den siste tiden. Dette er direkte uproduktive utgifter, der folk betales for å drive dank.

Lederen i YS uttalte i en debatt omkring uføretrygd og pensjon at han var redd for at folk valgte uføretrygd framfor tidlig pensjon om trygden ble for høy.

Å bli sjuk handler ikke om å innrette seg. Ingen velger frivillig å bli syk. 

Man kan ikke snakke om å drive dank når helsevesenet ikke er i stand til å behandle kroniske lidelser, og når de trygdede som ønsker å arbeide holdes utenfor arbeidslivet. Man kan ikke bare velge seg uføretrygd. De medisinske kriteriene for å få trygd i Norge er strenge.

De trygdede er dessverre i ferd med å bli de nye nasjonale syndebukkene. De som truer velferdsstaten. Vi må leve med en debatt om tiltak som fanger opp de som underveis faller utenfor arbeidslivet, som går fra å være nyttig til å havne i båsen unyttig. Men det er tungt å svelge at toppene i politikk, fagforening og privat næringsliv stadig sender diffuse signal som nevnt over.

 Men det kanskje noe sannhet i Marie von Ebners ord:
Det finnes mennesker med en lysende
og mennesker med en blendende forstand.
De første opplyser sine omgivelser,
de andre formørker dem.
  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar