torsdag 9. august 2012

KRONIKK TIL ETTERTANKE


En måte å holde folk nede på

Språket kan også benyttes til å holde grupper nede, og til å skape eller opprettholde negative holdninger.
Funksjonshemmede er blant dem som omtales som «svake grupper», og den vanligste benevnelsen på oss i dag er «bruker», uten noen tilføyelse om hva vi eventuelt er brukere av. Når politikere og tjenesteapparat benytter brukerbegrepet slik, er det stigmatiserende, det forsterker en stereotypi, og det skaper assosiasjoner til funksjonshemmede som passive mottagere av velferdsgoder.
En «bruker» assosieres neppe med en aktiv, ytende funksjonshemmet som enten jobber og bidrar til fellesskapet, eller som gjerne vil det - men ikke får, nettopp på grunn av slike holdninger. Dermed opprettholdes oppfatningen om funksjonshemmede som «de andre», de som ikke er som oss - som folk flest. Vi blir en gruppe med «spesielle behov», med behov for særtiltak. Slik bidrar språket til dehumanisering av Norges største minoritet.
Disse assosiasjonene er ikke lenger forenlig med funksjonshemmedes bilde av oss selv, og det er ikke forenlig med hvordan vi ønsker å fremstå. Funksjonshemning handler ikke lenger om individuell sykdom eller svakhet. Etter at vi fikk et diskrimineringsvern gjennom diskriminerings- og tilgjengelighetsloven for funksjonshemmede i 2007, er det anerkjent at også forskjellsbehandling og ekskludering av funksjonshemmede handler om diskriminering og undertrykking.
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Kjerring_-soper_-neger-og-kropling-6961462.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar