mandag 27. august 2012

Kroniske lidelser en epidemi

For 100 år siden var det tuberkulose, spedalskhet og infeksjonssykdommer som tok tusener av liv.. I dag dør de fleste av oss av kroniske, ikke-smittsomme ssykdommer som hjerte- og karsykdommer eller kreft. Mange får behandling for disse sykdommene i mange år før de dør.

Andre kroniske lidelser som er utbredt i befolkningen, er psykiske sykdom, muskel- og sjelettsykdommer, fedme, kols og type 2 diabetes.

- Vi kan nesten snakke om en epedemi av kroniske sykdommer, sier direktør Geir Stene - Larsen i Folkehelseinstituttet til VG. Han sier videre: Moderne medisin kan behandle stadig flere i den akutte helsesituasjonen, men er ikke i stand til å hindre det kroniske sykdomsforløpet. Derfor er moderne medisin bare delvis vellykket. For å redde flere liv og forlenge levealderen må vi godta at det blir flere kronisk syke.

Etter 30 år i arbeidslivet, med kun en ukes sykemelding og ingen egenmeldinger, ble jeg selv rammet av invalidiserende tinnitus med følgeplager. Fra å ha en jernhelse, en mann som kunne stå på dag og natt, havnet jeg i sekken kroniske lidelser. Det var en tøff opplevelse.

Det som slo meg var mangelen på forståelse av å sette folk selv i stand til selv å mestre egne plager. Det er som Stene Larsen sier slik at moderne medisin ikke er i stand til å hindre kroniske lidelser. Vi må av den grunn, i mye større grad enn hva tilfelle er i dag, ta i bruk den nye viten om den tette forbindelsen mellom kropp og sinn. Tenke nytt, legge til rette for og bistå rammede med kunnskap om mestring.

Det forskes en del på området. Jeg legger ved en artikkel fra en doktoravhandling som viser at pasienter mestrer kroniske lidelser bedre med opplæring.

http://www.forskning.no/artikler/2012/juli/326911

onsdag 22. august 2012



NAV igjen dessverre

Det handler svært ofte om mangel på empati og evne til å kommunisere. I mitt virke som coach, og forfatter av bøker rettet mot mennesker med kroniske lidelser, får jeg ofte servert historier som ligner den som her er beskrevet i Dagbladets artikkel. Slike møter gjør folk nedstemt og i mindre stand til selv å mestre den situasjon de har havnet i. Det som skremmer er at dette ikke er enkelttilfeller, men synes å være en utbredt ukultur.

Når selv arbeidsministeren uttaler at hun er bekymret over sviktende service må det tas tak.

http://www.dagbladet.no/2012/08/22/nyheter/bok/nav/22889020/

lørdag 18. august 2012

En kjempegod dag!

 Livet er det som skjer med deg når du er opptatt med å legge andre planer. (John Lennon)
Som sagt så gjort. Jeg legger boken fra meg, skifter arbeidstøyet med en lett bukse og en hvit Tskjorte. Uten farger og banal tekst, liker dem beste ensfarget. Ikke glad i short heller. har sett nok av mannfolk over førti gå i rutete shorts, hvite stilker med grå sokker ned i bruke sandaler. Selv ikke 20 grader og stekende sol får meg på andre tanker.

Gjør noe så spesielt som å gå ned til øra, der elven svinger og ender i saltvann. Har bodd i kommunen i tre år, aldri vært her før. Vant med å kjøre bil, men lest om stedet har jeg. Her bodde husmennene, nederst på rangstigen. Det står fremdeles råtne falleferdig hus fra den tiden, fredet av riksanikvaren, men ikke vedlikeholdt. Andre eiendommer er godt vedlikeholdt, veien smal og stiene bevart. Det lukter sjø og havbrisen kjøler varm hud.

De overlevde på to tønner potet og fisk fra havet, har jeg lest. De som satt utenfor sjøbodene og pikket ut skjell etter nattens fangst. Greit å gå slik og ha kunnskap om tiden da øra oppstod. Vendt mot øst ser jeg storgårdene i åsen med brede belter dyrket mark. Nå er de priviligert de som bor her, eksotisk, mellom en elv og saltvannet, stillhet, små lyder av kvitter fra noen fugleunger i bringebærkrattet. Et ekorn.. Knepp av ekorntenner. Kongleresterdrysser. Den stille kulden, skrev Sigmund Mjelde. Minnes de ordene fra en av mine favorittbøker.

Han er 79, jeg spør ikke etter hennes alder. Lett kledd, slank, klart blikk. Hun smiler. - God tid?  Jeg nikker. Ta en kaffekopp med oss. Han forteller om en oppvekst på øra som en av 9 barn, en liten husmannsstue på 38 kvadratmeter. Trappen opp til loftet var bratt som en loddsnor. Jeg lytter, han forteller om tiden da naboene kom til elven, vasket klærne i det som en gang var klart rent vann. Om de to fiskerne som falt i sjøen i tjuetre minusgradet og ble dratt opp som istapper. Kaffen er fyldig. - Jeg bruker trakter, men legger i kokekaffe, sier hun. Kjeksen var iblandet peanøtter.

Vi berører selvsagt utviklingen de seneste 50 årene. - Vi er på vei til å bli informerte idioter, sier han, Vi flommer over av såkalt kunnskap, som ikke er kunnskap, kun ren informasjon. Vi drikker kaffe, spiser kjeks med peanøtter. Visdom er som en klar, kjølig dam, tenker jeg - du kan stige i den fra alle kanter.

Takker for kaffen, rusler hjem. Glad for at jeg la fra meg boken og arbeidstøyet for to timer siden. Burde kansje gjort det oftere. Møtt folk ansikt til ansikt. Folk jeg haster forbi på butikken, knapt registrerer.

lørdag 11. august 2012



Empati- kraften som kan forandre, lindre smerte og skape resultat!

Ingen som har fulgt meg på min hjemmeside www.oyvindneeraas.net , min blogg og foredrag kan ha unngått at jeg er spesielt opptatt av empatiens betydning.

Denne gang vil jeg rette oppmerksomheten mot Jesus. Om man er religiøs eller ikke kommer vi ikke utenom at han var en av de største religiøse lederne i historien. Han tilbrakte mesteparten av sin tid blant mennesker der de levde. Han var interessert i mennesker. Han var også en svært innflytelsesrik person i deres liv.

Jesus hadde en eksepsjonell evne til empati som ga han ekte personlig styrke og kraft. Empati er ikke bare følelsen av sympati for andre mennesker, men å opprettholde en interesse for dem, som igjen åpner for en full forståelse av dem som mennesker. Han hadde evne til å imponere store menneskemengder med en empatisk evne til å oppnå personlig kontakt med hver enkelt menneske. For han var det største mirakel når han gjennom sin empatiske tilknytning forandret menneskehjertet for evig.

Empati er forståelse, og ingen i vår historie har vist en like stor evne til forståelse som Jesus. Når han bestemte seg for å finne en gruppe disipler til å være hans nærmeste venner, var verken utdannelse eller intelligens hans første kriterier. Han valgte "den som kune forstå med hjerter". Jesus forsøkte ikke å forandre verden med en ny filosofi eller et nytt sett åndelige regler som kunne læres teoretisk. Han visste at Guds rike ville spre seg gjennom det hva mennesker følte i sine hjerter. Han forstod kraften i emosjonell intelligens, lenge før begrepet ble lansert av jordens psykologer.

fredag 10. august 2012


Barn av foreldre kroniske lidelser - stor risiko for angst, depresjoner

Om begge foreldre har kroniske smerter, har barna over dobbelt så stor risiko for å utvikle angst- og depresjonssymptoner, i følge en fersk Hunt- studie.

Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag (Hunt) er et samarbeidsprosjekt mellom Hunt forskningssenter, Nord Trøndelag fylkeskommune, Helse Midt Norge og Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Undersøkelsen viser at både gutter og jenter som har to foreldre med kroniske smerter, har over dobbelt så stor risiko for å utvikle angst- og depresjonssymptomer. Barnas psykiske symptomer kan føre til nedsatt konsentrasjonsevne på skolen.

Forskerne peker på at de ikke kan påvise årsaken til funnene, men mener de kan si noe om det basert på litteratur om emnet. Foreldre som lever med kroniske smerter, opplever at dette preger hverdagen for dem i mer eller mindre grad. Ungdommen vil gjerne vise hensyn, hvilket er en naturlig reaksjon, og de kan utvikle sympromer. I en familie med mye sykdom har alle en ekstra byrde, de blir mer eller mindre berørt av, sier forskerne.

I følge tall fra Hunt har en fjerdedel av befolkningen i Norge kroniske smerter.

Jeg tror denne undersøkelsen er viktig, fordi den belyser hvilke utfordringer kroniske lidelser kan ha for andre familiemedlemmene. Ikke minst kan den virke forebyggende om kunnskapen blir tatt alvorlig av helsevesenet, noe som i dag ikke synes å¨være tilfelle. I Norge har vi en meget god "blålysmedisin" , men stebarnet er forskning og innsats på området kroniske lidelser.

Adresseavisen har en større artikkel om emnet i sin papirutgave 10.08.12.




torsdag 9. august 2012

KRONIKK TIL ETTERTANKE


En måte å holde folk nede på

Språket kan også benyttes til å holde grupper nede, og til å skape eller opprettholde negative holdninger.
Funksjonshemmede er blant dem som omtales som «svake grupper», og den vanligste benevnelsen på oss i dag er «bruker», uten noen tilføyelse om hva vi eventuelt er brukere av. Når politikere og tjenesteapparat benytter brukerbegrepet slik, er det stigmatiserende, det forsterker en stereotypi, og det skaper assosiasjoner til funksjonshemmede som passive mottagere av velferdsgoder.
En «bruker» assosieres neppe med en aktiv, ytende funksjonshemmet som enten jobber og bidrar til fellesskapet, eller som gjerne vil det - men ikke får, nettopp på grunn av slike holdninger. Dermed opprettholdes oppfatningen om funksjonshemmede som «de andre», de som ikke er som oss - som folk flest. Vi blir en gruppe med «spesielle behov», med behov for særtiltak. Slik bidrar språket til dehumanisering av Norges største minoritet.
Disse assosiasjonene er ikke lenger forenlig med funksjonshemmedes bilde av oss selv, og det er ikke forenlig med hvordan vi ønsker å fremstå. Funksjonshemning handler ikke lenger om individuell sykdom eller svakhet. Etter at vi fikk et diskrimineringsvern gjennom diskriminerings- og tilgjengelighetsloven for funksjonshemmede i 2007, er det anerkjent at også forskjellsbehandling og ekskludering av funksjonshemmede handler om diskriminering og undertrykking.
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Kjerring_-soper_-neger-og-kropling-6961462.html

fredag 3. august 2012

En moden mann betratninger

Ser barn leke i gaten. Ikke ulik vår lek på 60 tallet. Klinkekuler i alle fasonger. Det er som om tiden har stått stille. Barnas klare øyne, ideer og meninger er som før. Jeg er nok ikke ung nok til å vite og forstå alt.

onsdag 1. august 2012

EN INTENS LYD I ØRET

Er opptatt av all informasjon om tinnitus som har plaget meg i svært mange år. Har samme erfaring som denne musikeren fra Sverige. Viktig å dele informasjon

http://www.hemmetsjournal.se/Medicin/Medicin-och-halsa/Tinitus-det-blir-lattare-med-aren/