• Vi har alle behov for å
- bli sett
- bli hørt
- bli tatt på alvor
Dette er primærbehov som gjelder alle mennesker, privat og på jobb. Men behovene blir sterkere når man blir rammet av sykdom og opplever å ikke bli tatt på alvor av helsevesenet og omgivelsene rundt en. Elsk meg eller hat meg, men ikke ignorer meg, sa en pasient til meg.. Hun ble syk av å bli oversett hele tiden.
• Bli møtt med empati.
Empati betyr evnen til å gjenkjenne eller forstå en annens sinnstilstand eller følelser. Det betyr ikke, som mange tror, å vise at man er enig med det andre menneske. Det går mer på evnen å se en situasjon fra et annet menneskes synsvinkel. Du kjenner det på kroppen når du møter en slik person. Det er som å fylle olje på en tørr motor.
• Lyttet til/ha tilgang på en samtalepartner
Det er ikke den store samtalen som er viktig, men den daglige, sier Hauk i sin spalte Dagens sukk i Adresseavisen. En av de viktigste faktorene i min kamp for å kunne leve et normalt og godt liv med tinnitus var tilgang på en fast samtalepartner.
• Kjenne seg selv, sine følelser og hvordan vi reagerer i forskjellige situasjoner
Vår fornuft representerer noe universelt, mens våre følelser bare er våre og tilhører hver enkelt av oss.
Når vi går på en smell i livet vil de fleste oppleve å bli kastet inn i en sirkel der vi blir konfrontert med følelser som frykt, sorg, sinne, bitterhet, og angst. Ikke alle kjenner seg selv og egne følelser godt nok. Å dra på oppdagelsesferd i sitt indre univers er en vanskelig øvelse, men du kommer styrket ut av det om du tar sjansen.
• Innsikt i tankens kraft
Kan du styre helsen med tankens kraft? Eller bestemme deg for å være frisk, og så bli det? Kanskje ikke, jeg sier kanskje ikke, men selvbildet ditt og positive tanker kan endre helsen din i riktig retning. Studier i anerkjente Legetidsskrifter
(Journal of American Medical Association og Research on Aging) har vist at en pessimistisk holdning til egen helse kan være en større trussel enn å røyke mer enn 50 sigaretter pr dag.
• Vi har et ubrukt potensial, kunsten er å hente det fram
- Ethvert menneske utformer sin egen skjebne, sa Kirkegaard. Han var opptatt av avstanden mellom den måten de fleste av oss levde livet på, og den måten vi kunne levd på dersom vi hadde utnyttet mulighetene som ligger i vår menneskelige eksistens.
Skal vi få ut det potensial vi har er det avgjørende å fokusere på løsninger og muligheter fremfor problem.
Den største motstanderen vi møter i livet, er ofte oss selv. Det er gjerne egne tanker og tvil som gjør at vi holder igjen med mål og drømmer. Vi må jobbe hardt for å få de negative tankene til å miste sitt faste grep på oss.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar